Välj en sida

Fröken Maja Clason – stolt vicevärdinna på Ringvägen

”Min moster Maja”

I samband med att höstnumret av Alma kom ut fick vi en intressant insändare från Katarina Carlquist, en av våra medlemmar.

”Det är ju min moster Maja som är på bild i tidningen! Hon står och samlar in vänskapsgåvor till Finland på sidan 12.

Katarinas meddelande med en kort beskrivning av sin moster Maja gjorde oss nyfikna på att ta reda på mer om henne, och om hur hennes liv i Blomsterfonden hade varit. Vi ringde upp Katarina Carlquist för att få veta mer.
(Bilden nedan är från höstnumret av Alma. Den är från 1940-talet när gåvor till det krigshärjade samlades in av bland andra vicevärdinna Maja Clason på Ringvägen .)

Vicevärdinna Maja Claesson

Från en konstnärlig släkt

Maja Clason föddes 1899. Hon kom från en konstnärlig släkt och hennes far var den kände arkitekten Isak Gustaf Clason. Hon var ett av fem syskon i familjen. Efter att Maja hade provat några olika arbeten i 20-årsåldern som hon inte riktigt trivdes med så kom hon att börja arbeta som vicevärdinna hos Blomsterfonden på Ringvägen.

För trohet och flit i tjänsten

Maja bör rimligtvis ha börjat arbeta i Blomsterfonden i samband med att anläggningen stod klar för hyresgäster att flytta in i början av 1930-talet, eftersom vi vet att Maja mottog medaljen Pro Patria för 20 års för trohet och flit i tjänsten vid tiden för Blomsterfondens 30-årsjubileum 1951.

På bilden till höger ses Överståthållare Johan Hagander överlämna Pro Patria-medaljen till Maja under högtidliga former.

Vicevärdinna Maja Clason hade sitt kontor i källaren i ett av husen på Ringvägen. Alldeles intill låg sjuksköterskemottagningen där Karin Hillbom arbetade. Även hon fick ta emot Pro Patria-medalj tillsammans med Maja. I källaren fanns även ett badrum med badkar där man kunde få en tvagning av baderskan Elin Persson. Hon tilldelades för övrigt en gratifikation för sitt arbete när Blomsterfonden firade 30-årsjubileum 1951.

vicevärdinnan Maja Claesson
Maja sydde tygdockor till basarens lotteri

Tygdockor till basaren på Ringvägen

Maja bodde i en lägenhet på Ringvägen 109 som bestod av ett rum och kök. På höstarna anordnades redan på den tiden basar. Maja sydde varje år en docka, som lottades ut på basaren. På bilden här till vänster från 1947 ses systerdotter Katarina (th) och hennes kusin, med varsin docka som Maja tillverkat, likadana som brukade lottas ut på basaren. Förutom att sy dockor var Majas stora hobby att fotografera, något som hon höll på med i många år. Hennes favoritmotiv var barn och trädgård, berättar hennes systerdotter.

”Jag minns hur spännande det var att springa i kulvertarna”

Katarina kommer tydligt ihåg hur hon var och hälsade på i Majas tjänstebostad på Ringvägen 109.

-Jag kommer ihåg hur spännande det var att springa i kulvertarna mellan husen, jag var kanske 4 år gammal då. Man visste aldrig var man skulle hamna, det var spännande.

Katarina minns sin moster som väldigt barnkär. Hon månade väldigt om familjen och tog hand om Katarina och hennes syskon. Hon kommer ihåg att hon fanns där som en extra trygghet, en trygg punkt i en ganska rörig familj.

 

Hon kunde berätta historier så att vi satt med tindrande ögon

-Maja var väldigt barnkär, hon längtade säkert efter egna barn. Men det blev ju inte så. Hon kunde berätta historier så att man satt med tindrande ögon och var skräckslagen ibland. Hon var drastisk, med en riktigt absurd humor, minns Katarina.

Maja arbetade för Blomsterfonden ända fram till pensionen. Då flyttade hon till ett boende i Nockeby, efter att ha bott och arbetat på Ringvägen i nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Maja Clason dog 1984.