Välj en sida

Blomsterfonden fyller 100 år

Vi firar vår jubilerande förening med en djupdykning i de senaste 100 åren, vad hände i världen, i Sverige och vad hände i Blomsterfonden. Välkommen in!

Historien om hur allt började på 1920-talet

Tanken om hem för gamla blev verklighet

Den 24 maj 1921 kunde man läsa ett upprop i Stockholms morgontidningar med rubriken ”Mot lyxen med begravningsblommor”.
Uppropet var undertecknat av 26 framstående personer med Hjalmar Branting, ärkebiskop Nathan Söderblom, författaren Erik-Axel Karlfeldt och en lång rad landshövdingar i spetsen.

Istället för att skicka en krans till begravningen kunde släktingar och vänner sända ett bidrag till Blomsterfonden. Fonden förvaltade sedan medlen genom att bygga boende för äldre, s k Blomstergårdar.

Redan dagen efter uppropet kunde Svenska Dagbladet berätta att Blomsterfonden börjat få sina första bidrag. Allra först var ”Föreningen 1872 års män” som ville hedra sin nyligen bortgångne vän Axel Hultman med ett bidrag istället för en krans.

Den 27 maj 1921 bildades så föreningen Blomsterfonden.

Jubileumsnotiser

Om Alma Hedins bakgrund

Om Alma Hedins bakgrund

Drömde om att bli sjuksyster Alma Hedin (1876-1958) kom från en borgerlig familj i Stockholm, yngst av sju i en syskonskara full av färgstarka och varma personligheter. Den världsberömde upptäcktsresande Sven Hedin var Almas bror som alla systrar, inklusive Alma, kom...

Den första ansökan

Den första ansökan

Det är en junidag i Stockholm 1921. Änkefru Emma Augusta Eklund, född 1853, har slagit sig ner vid köks­bordet och tagit fram penna, bläck och brevpapper. Nu ska brevet skrivas. Även om hennes lägenhet på Tulegatan 38 är liten, är det med möda hon tar sig fram och med...

Uppropet 1921

Uppropet 1921

Den 24 maj 1921 kunde man läsa ett upprop i Stockholms morgontidningar med rubriken "Mot lyxen med begravningsblommor". "LYXEN med blommor vid begravningar överskrider ofta det skönas gräns. Men vänner, anhöriga och beundrare till den döde ha svårligen något annat...

100 år med Blomsterfonden

1920-talet

Stockholms befolkning växer explosionsartat. Det första världskriget drabbar många hårt trots att Sverige inte är stridande part. Blomsterfonden bildas 1921.

1930-talet

Skotten i Ådalen faller, Jussi Björling gör stor succé på Metropolitan i New York och Blomsterfonden inviger sina sex nyuppförda hus på Södermalm i Stockholm.

1940-talet

80 000 finska krigsbarn får svenska fosterhem, löparen Gunder Hägg slår nytt världsrekord på 5000 meter, Pippi Långstrump utkommer och Blomsterfonden firar 25-årsjubileum i en mörk tid.

1950-talet

Folkbildningens, folkhemmets, folkparkernas, folkrörelsernas och framtidstrons tid i Sverige och Blomsterfonden var en aktiv byggare av det moderna samhället.

1960-talet

Sverige inför högertrafik, regalskeppet Vasa bärgas efter 333 år på sjöbotten, p-pillret får sitt genomslag och Blomsterfonden går mot en stark framtid med ny anläggning i Liseberg.

… fortsättning följer på vår historiska resa i juni.